Вести 2020

Аконтација за данок на добивка за месец јули 2020 година

Процентот на кумулативниот пораст на цени на мало за месец Јули 2020 година е негативен и изнесува -0,1% ...

Повеќе

Аконтација за данок на добивка за месец јули 2020 година

Процентот на кумулативниот пораст на цени на мало за месец јули 2020 година е негативен и изнесува -0,1% ...

Повеќе

Обраќање на Др. Горан Рафајловски

Сериозно чудно време. Едноставно светот се преврти наопаку. Ни покажа колку сето тоа што претставува секојдневие може да се скрши лесно како никогаш да не било и да не однесе во некој нов правец којшт ...

Повеќе

Одлука на уставен суд за понишување на уредбата за примена на законот за даночна постапка

Уставниот суд на Република Северна Македонија на седницата одржана на 24 Јуни 2020 година донесе одлука која е објавена во („Службен весник на Република Северна Македонија” број 183/20)  за поништувањ ...

Повеќе

15 јули - начин на пријавување за компаниите, институциите, организациите кои ќе одлучат да работат

Владата на РСМ објави информација за начинот на пријавување и плаќање на работниците за оние институции, компании, фирми и организации кои ќе одлучат да работат на 15 јули 2020 година. ...

Повеќе

Аконтација за данок на добивка за месец јуни 2020 година

Процентот на кумулативниот пораст на цени на мало за месец Јуни 2020 година е негативен и изнесува -0,3%. ...

Повеќе

МТСП: среда, 15 јули, е неработен ден за сите граѓани

Министерството за труд и социјална политика соопштува дека 15 јули, среда, е неработен ден за сите граѓани на Република Северна Македонија, поради одржување на изборите за пратеници во Собранието на Р ...

Повеќе

Субвенционирање на придонеси од задолжително социјално осигурување за вработени во медиумите

Врз основа на Уредбата со законска сила за субвенционирање на придонеси од задолжително социјално осигурување за вработени во медиумите на работодавачот - медиум, за секој осигуреник за месец јуни, ју ...

Повеќе

Барањата за финансиска поддршка за месец јуни 2020 се поставени на системот Е-даноци и Е-ПДД

Управата за јавни приходи на својата веб страна објави соопштение со кое ги известува даночните обврзници дека Барањата за финансиска поддршка за месец Јуни 2020 се поставени на системот Е-даноци и Е- ...

Повеќе

Нов износ на минимална плата почнувајќи од месец јули 2020 година

Ве известуваме дека согласно објавата на Министерството за труд и социјална политика објавена во „Службен весник на РСМ“ бр.75/20 и Уредбата со законска сила за примена на Законот за минимална плата „ ...

Повеќе

Ослободување од плаќање на аконтација на данок на добивка за месеците јуни и јули 2020 година

Владата на РСМ во „Службен весник на РСМ“ бр.169/20 објави измени и дополнувања на Уредбата со законска сила за примена на Законот за данокот на добивка за време на вонредна состојба. ...

Повеќе

Ослободување од плаќање на аконтација на данок на личен доход за месеците јуни и јули 2020 година

Владата на РСМ во „Службен весник на РСМ“ бр.169/20 објави измени и дополнувања на Уредбата со законска сила за примена на Законот за данокот на личен доход за време на вонредна состојба. ...

Повеќе

Измени на уредбата со законска сила за финансиска поддршка на граѓани и вработени лица со низок доход, млади лица и здравствени работници

Со измените на Уредба со законска сила за финансиска поддршка на граѓани и вработени лица со низок доход, млади лица и здравствени работници преку издавање на домашна платежна картичка наменета за куп ...

Повеќе

Податоци за пресметка на плата и надоместоци од работен однос за јуни 2020 година

Согласно соопштението на ДЗС број 4.1.20.56 од 22.06.2020 година просечната исплатена бруто плата за месеците Февруари 2020 - Април 2020... ...

Повеќе

Известување - Министерство за Економија

Министерството за економија на својата веб страна објави соопштение со кое ги известува економските оператори (трговците на мало и трговците на големо) кои имаа обврска да ги почитуваат одлуките поврз ...

Повеќе

Известување од фзорсм за осигурениците кои се во изолација

Фондот за здравствено осигурување на својата веб страна објави соопштение за начинот и постапката на кој лицата кои се во изолација го оправдуваат отсуството од работа. ...

Повеќе

Уредба со законска сила за изменување и дополнување на уредбата со законска сила за финансиска поддршка на физички лица кои вршат самостојна дејност погодени од здравствено- економската криза

Владата на РСМ во „Службен весник на РСМ“ бр.156/20 објави измени и дополнувања на Уредбата со законска сила за финансиска поддршка на физички лица кои вршат самостојна дејност погодени од здравствено ...

Повеќе

Уредба со законска сила за субвенционирање на придонеси од задолжително социјалноосигурување за вработени во медиумите

Владата на РСМ во „Службен весник на РСМ“ бр.156/20 објави Уредба со законска сила за субвенционирање на придонеси од задолжително социјално осигурување за вработени во медиумите ...

Повеќе

Уредба со законска сила за изменување и дополнување на уредбата со законска сила за финансиска поддршка на работодавачите погодени од здравствено-економската криза

Владата на РСМ во „Службен весник на РСМ“ бр.154/20 објави измени и дополнувања на Уредбата со законска сила за финансиска поддршка на работодавачите погодени од здравствено-економската криза предизви ...

Повеќе

Објавен јавниот повик за финансиска поддршка за зајакнување на конкурентноста- компаниите кои инвестирале за време на пандемија ќе добијат 20 милиони евра

На веб-страната на Министерството за економија е објавен Јавниот повик за финансиска поддршка за зајакнување на конкурентноста на деловните субјекти во пост Ковид 19 периодот. ...

Повеќе
 
scrol to top