Вести 2020

Уредба со законска сила за примена на законот за донации и спонзорства во јавните дејности

Владата на РСМ во „Службен весник на РСМ“ бр.103/20 објави Уредба со законска сила за примена на занокот за донации и за спонзорства во јавните дејности која ќе се применува за време на траење на вонр ...

Повеќе

Уредба со законска сила за примена на законот за трговија

Владата на РСМ во „Службен весник на РСМ“ бр.103/20 објави Уредба со законска сила за примена на Законот за трговија која ќе се применува за време на траење на вонредната состојба. ...

Повеќе

Податоци за пресметка на плата и надоместоци од работен однос за месец април 2020 година

Согласно соопштението на ДЗС број 4.1.20.38 од 21.04.2020 година просечната исплатена ...

Повеќе

Измена и дополнување на уредбата за примена на законот за ДДВ

Владата на РСМ во „Службен весник на РСМ“ бр.102/20 објави уредба за изменување и дополнување на Уредбата со законска сила за примена на Законот за данокот на додадена вредност. ...

Повеќе

Годишна даночна пријава за утврдување на данокот на личен доход - ДЛД-ГДП

Владата на РСМ во „Службен весник на РСМ“ бр.101/20 го објави Правилникот за формата и содржината на годишната даночна пријава за утврдување данок на личен доход, начинот на доставување на годишната д ...

Повеќе

Онлајн бесплатен семинар - специфичности во примена на новите мерки и уредби донесени во состојба на прогласена вонредна состојба

Рафајловски Консалтинг само за Вас, нашите претплатници, организира бесплатен онлајн семинар на кој теми за предавање ќе бидат актуелните мерки и донесените уредби од страна на Владата на РСМ во време ...

Повеќе

Измена на уредбата за финансиска поддршка на работодавачите погодени од здравствено-економската криза заради исплата на платите за месец април и мај

Владата на РСМ во „Службен весник на РСМ“ бр. 97/20 објави Измена на уредбата со законска сила за ФИНАНСИСКА ПОДДРШКА на работодавачите од приватниот сектор погодени од здравствено-економската криза п ...

Повеќе

Онлајн бесплатен семинар - специфичности во примена на новите мерки и уредби донесени во состојба на прогласена вонредна состојба

Како што веќе претходно Ве известивме, Рафајловски Консалтинг само за Вас, нашите претплатници, организира бесплатен онлајн семинар на кој теми за предавање ќе бидат актуелните мерки и донесените уред ...

Повеќе

Аконтација за данок на добивка за месец март 2020 година

Процентот на кумулативниот пораст на цени на мало за месец Март 2020 година е негативен и изнесува -0,2%. ...

Повеќе

Барање за поедноставување на процес за аплицирање за безкаматен кредит

Комората на сметководители при сојузот на стопански комори до Министерството за финансии испрати Барање за поедноставување на процес за аплицирање за безкаматен кредит. Барањето ви го проследуваме во ...

Повеќе

Измена на уредбата за финансиска поддршка за спортисти, стручни лица од областа на спортот и спортската администрација за време на вонредна состојба

Владата на РСМ во „Службен весник на РСМ" бр. 94/20 објави измени на Уредбата со законска сила за финансиска поддршка за спортисти, стручни лица од областа на спортот и спортската администрација за вр ...

Повеќе

Уредба со законска сила за примена на законот за финансиските друштва за време на вонредна состојба

Владата на РСМ во „Службен весник на РСМ“ бр. 90/20 објави УРЕДБА СО ЗАКОНСКА СИЛА ЗА ПРИМЕНА НА ЗАКОНОТ ЗА ФИНАНСИСКИТЕ ДРУШТВА ЗА ВРЕМЕ НА ВОНРЕДНА СОСТОЈБА која е во сила од 4 Април 2020 година и ќ ...

Повеќе

Уредба со законска сила за примена на законот за лизинг

Владата на РСМ во „Службен весник на РСМ“ бр. 90/20 објави Уредба со законска сила за примена на Законот за лизинг за време на вонредна состојба која е во сила и примена од 4 Април 2020 година и ќе се ...

Повеќе

Обраќање на Др. Горан Рафајловски

Сите пробуваме да се снајдеме и стравуваме како ќе изгледа и кога ќе помине вирусот којшто го зафати целиот свет и кој ни покажа колку сме мали и ранливи. ...

Повеќе

Онлајн бесплатен семинар - специфичности во примена на новите мерки и уредби донесени во состојба на прогласена вонредна состојба

Рафајловски Консалтинг само за Вас, нашите претплатници, организира бесплатен онлајн семинар на кој теми за предавање ќе бидат актуелните мерки и донесените уредби од страна на Владата на РСМ во време ...

Повеќе

Репрезент број 4/2020

Како што и претходно Ви најавивме, со цел да го намалиме користењето на хартија и да го намалиме ризикот од ширење на коронавирусот, списанието Репрезент ќе го испраќаме по електронски пат. ...

Повеќе

Втор термин онлајн бесплатен семинар - специфичности во примена на новите мерки и уредби донесени во состојба на прогласена вонредна состојба

Поради голем интерес за закажаниот бесплатен онлајн семинар кој ќе се одржи на ден 14.04.2020 година закажуваме втор термин за одржување на онлајн семинарот за оние кои што не успеавте да се пријавите ...

Повеќе

Финансиска поддршка за физички лица кои вршат самостојна дејност

Владата на РСМ во „Службен весник на РСМ“ бр. 92/20 објави Уредба со законска сила за ФИНАНСИСКА ПОДДРШКА на физички лица кои вршат самостојна дејност погодени од здравствено-економската криза предизв ...

Повеќе

Финансиска поддршка - субвенционирање на придонеси

Владата на РСМ во „Службен весник на РСМ“ бр. 92/20 објави Уредба со законска сила за СУБВЕНЦИОНИРАЊЕ НА ИСПЛАТА НА ПРИДОНЕСИ ОД ЗАДОЛЖИТЕЛНО СОЦИЈАЛНО ОСИГУРУВАЊЕ за време на вонредна состојба. ...

Повеќе

Паричен надоместок за прекин на работен однос согласно работниот стаж преку АВРСМ

Министерството за труд и социјална политика објави соопштение со информација за правото на паричен надоместок кој им следи на лицата на кој им е прекинат работниот однос а се исплаќа преку АВРСМ. ...

Повеќе
 
scrol to top