Вести 2020

Закони од 4-ти сет економски мерки за поддршка на компаниите погодени од корона кризата

Во собраниска процедура влегоа повеќе Предлог Закони кои се носат како дел од 4-тиот сет мерки за поддршка на компаниите погодени корона кризата. ...

Повеќе

Закон за финансиска поддршка на работодавачите погодени од здравствено економската криза предизвикана од вирусот КОВИД-19

Владата на РСМ на 14-тата седница одржана на ден 22.10.2020 година, го утврди Предлогот на Закон за финансиска поддршка на работодавачите погодени од здравствено економската криза предизвикана од виру ...

Повеќе

Податоци за пресметка на плата и надоместоци од работен однос за месец октомври 2020 година

Согласно соопштението на ДЗС број 4.1.20.94 од 22.10.2020 година просечната исплатена бруто плата за месеците Јуни 2020 - Август 2020 ...

Повеќе

Онлајн семинар - октомври 2020 година

Рафајловски Консалтинг во месец октомври ќе организира онлајн советувања (webinars) на тема „Предизвици на сметководителите во справувањето со пандемијата предизивкана од корона вирусот“. ...

Повеќе

Обраќање на Др. Горан Рафајловски

Одамна посакувам да објавам, од денес ќе започнеме со нормалниот живот, но за жал ќе треба да се почека до тој момент. ...

Повеќе

11 - та седница на влада, усвоени предлог измени и дополнувања на законот за даночна постапка

Владата на РСМ на 11-тата седница одржана на ден 13.10.2020 година, го утврди текстот на измените и дополнувањата на Законот за даночна постапка. Со предлог измените и дополнувањата се предлага да се ...

Повеќе

Поставен е образецот дд-ома/1 за ослободување од плаќање на аконтации за данок на добивка и пролонгиран е рокот за негово поднесување до 14 декември

Управата за јавни приходи известува дека на Е-ДАНОЦИ е поставен образецот ДД-ОМА/1. ...

Повеќе

11 октомври - Ден на Народното Востание

Понеделник, 12 октомври е неработен ден за сите граѓани на Република Северна Македонија. ...

Повеќе

Јавен повик до кредитокорисниците на одобрени кредити од посебниот кредитен фонд (ПКФ) – КОВИД 19

Развојна банка на својата веб-страница објави јавен повик со кој се нуди можност за корисниците на кредити од првата бескаматна кредитна линија Ковид 1 да поднесат барање за продолжување на грејс-пери ...

Повеќе

Викенд без ДДВ 10, 11 и 12 октомври

Согласно објавените пакет мерки на Владата на РСМ за справување со економската криза предизвикана од глобалната пандемија на коронавирусот, во периодот 10,11 и 12 Октомври ќе се одржи „Викенд без ДДВ“ ...

Повеќе

Аконтација за данок на добивка за месец септември 2020 година

Процентот на кумулативниот пораст на цени на мало за месец Септември 2020 година е позитивен и изнесува 0,3%. ...

Повеќе

Рок за доставување на ревидираните финансиски извештаи и годишниот извештај за работењто до централниот регистар на РСМ

Владата на Република Северна Македонија на седницата одржана на 29 мај 2020 година, донесе Уредбата за изменување и дополнување на Уредбата за примена на Законот за трговски друштва за време на вонред ...

Повеќе

Податоци за пресметка на плата и надоместоци од работен однос за месец септември 2020 година

Согласно соопштението на ДЗС број 4.1.20.85 од 21.09.2020 година просечната исплатена бруто плата за месеците мај 2020 - јули 2020... ...

Повеќе

Извештај за трансферни цени

Ве потсетуваме дека согласно член 12-а став 1 од Законот за данокот на добивка, даночните обврзници кои имаат трансакции со поврзани страни - нерезиденти и кои во текот на годината оствариле вкупен пр ...

Повеќе

Вработените ослободени од работа според листата на хронични болести, со исклучок на оние кои се ослободенисо потврда од лекар-специјалист, сите родители на деца кои досега беа ослободени од работа се враќаат на работните обврски од 23 септември

Во прилог Ви ги испраќаме најважните заклучоци и одлуки од одржаната 4-та седница на Владата на РСМ одржана на ден 14.09.2020 година. ...

Повеќе

Обраќање на Др. Горан Рафајловски

Почитувани комитенти, Ајде аирлија нова влада. Се надевам дека после 11 месеци ќе запливаме во помирни води и дека нема повеќе да зборуваме за избори, нови избори, туку ќе се зафатиме за работа, зошто ...

Повеќе

Аконтација за данок на добивка за месец август 2020 година

Процентот на кумулативниот пораст на цени на мало за месец Август 2020 година е позитивен и изнесува 0,2%. ...

Повеќе

08.09.2020 (вторник) - Ден на независноста

8 септември 2020 година (вторник), Денот на независноста, е неработен ден за сите граѓани на Република Северна Македонија ...

Повеќе

МТСП: 28 август - Успение На Пресвета Богородица (Голема Богородица) неработен ден за граѓаните од православна верисповед во Република Северна Македонија

Министерството за труд и социјална политика соопштува дека согласно со Законот за празниците на РМ („Службен весник на РМ“ бр.21/98 и 18/07), 28 Август (петок), Успение на Пресвета Богородица (Голема ...

Повеќе

Податоци за пресметка на плата и надоместоци од работен однос за месец август 2020 година

Согласно соопштението на ДЗС број 4.1.20.75 од 20.08.2020 година просечната исплатена бруто плата за месеците април 2020 - Јуни 2020... ...

Повеќе
 
scrol to top